Barnett Residence (Mandeville Canyon Residence)

Brentwood, CA

This 4,600 square foot project is sited on a knoll at the corner of a scenic canyon, with panoramic views of the city. Developed as a series of horizontal volumes that merge with the terrain of the landscape at the rear, the front yard of the house has a presence is distinctly more urban, vertical, and formal.  This dichotomy is emphasized by the articulation of two vertical walls that are folded into roof surfaces to create a backdrop anchored to the horizontal terrain. These two shell-like elements shift away from one another in plan to create a volumetric fissure where entry occurs into a vertical hall. Upon entry to the hall, a threshold redirects attention to the panoramic view through the loft-like living space beyond. Telescoping doors open the entire house into a porch-like living room.

  • 4.9 K