South Pasadena Residence

This 1,700 square foot house in South Pasadena is a study on efficient living and on maximizing the apparent volume of small spaces. A split section capitalizes on the existing topography and enhances spatial overlap. For instance, one arrives in a double-story space midway between the garage and the first floor. After a ½ level ascension, arrival is in a loft-like living, dining, kitchen space with vast views over a distant landscape and through a large porch.  A study with a desk punctuates the landing of the second-story stair while it overlooks the entry. A very small double-story slot of space spans from the outside to the inside and back outside again at the back. This sky-lit courtyard floods the space with indirect light and expands the apparent volume of the small home, but extending views of the home. Expansive cantilevers on both levels of the house expand the space of the home visually and actually with abundant exterior space. And over-scaled set of steps connects the porch to the landscape beyond while providing a stage-like presence.

  • 201