Venice Beach Residence

A 3,300 sf developer-commissioned residence, it maximizes its narrow site through strategic placement and an expansive array of telescoping glass doors. Set to one side of the property, the home’s interior spaces stretch into the side and back garden patios, where a lap pool reaches past the residence. Above the pool, the home’s second story volume extends over the patio and water below. Concentric punctures in the cantilevered  volume create an oculus over the water, directing sunlight which reflects from the pool into adjacent spaces.

The residence’s front entry path bends past a grassed driveway and concealed garage to ascend three steps to the front door. In the entrance alcove, a window peeks over the side yard pool and a skylight hovers above the stairs’ double height space. From that threshold and past the staircase to the second floor bedrooms, a loft-like living area sits two steps down, opening to the gardens and pool beyond.